Ste na arhivski spletni strani, ki se od 10. 1. 2020 ne osvežuje oziroma ne dopolnjuje več. Za veljavno vsebino obiščite www.akos-rs.si.

Internet in varnost na spletu

Internet in varnost na spletu

Stran 1 od 1
Prva Prejšnja [ 1 ] Naslednja Zadnja

Da. Operater vam ni dolžan ponujati širokopasovnih storitev, saj se te na trgu ponujajo prosto pod komercialnimi pogoji in niso (s strani agencije) regulirana storitev. Agencija nima pravne podlage za ukrepanje v primeru, ko uporabnik želi dostopati do širokopasovne povezave, ki pa je operater ne more ali noče zagotavljati.


Zlorabe so možne prek t.i. klicnih vohunov ( "webdialerji"), ki samodejno in brez našega vedenja, kličejo v mednarodno omrežje ali premijske storitve (090). Pred tovrstno zlorabo se lahko zaščitimo tako, da:


Varna raba interneta se začne pri ozaveščanju otrok o rabi interneta in poučevanju o spletnih vsebinah, ki zanje niso primerne. Varstvo pred tovrstnimi vsebinami naj tako zajema naslednje aktivnosti:

  • Spremljajte spletne aktivnosti vaših otrok. Naj vam pokažejo, katere spletne strani obiskujejo in kaj jim je všeč.
  • Raziščite filtrirno programsko opremo. Najnovejše tehnologije žal še ne blokirajo vseh neprimernih in škodljivih vsebin, nekatere programske opreme pa vseeno zagotavljajo določeno zaščito. Možna je tudi nastavitev blokade posameznih domen (spletnih strani) v vašem operacijskem sistemu.
  • Določite meje. Razložite jim, katere spletne strani lahko obiskujejo in katerih ne.
  • Nadzorujete uporabo interneta. Računalnik postavite tja, kjer boste lahko spremljali uporabo interneta.
  • Izobrazite svoje otroke. Naučite jih, kako prepoznati in se izogniti neprimernim spletnim vsebinam ter obenem spodbujajte primerno spletno vedenje.
  • Več lahko preberete na povezavi

Stran 1 od 1 Prva Prejšnja [ 1 ] Naslednja Zadnja
Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.