Evropsko poročilo o digitalni konkurenčnosti za leto 2010

Ponedeljek, 17.05.2010

Evropska komisija je objavila Evropsko poročilo o digitalni konkurenčnosti za leto 2010, ki je namenjeno analizi razvoja na pomembnih področjih evropske informacijske družbe. Poročilo predstavlja pomembno osnovo za evropsko digitalno agendo, ki izpostavlja informacijsko in komunikacijsko tehnologijo kot enega ključnih gonil za razvoj in stabilno rast, ki naj bi vodila Evropo iz krize.

 

Tokratno poročilo se nanaša predvsem na razvoj na širokopasovnega dostopa, uporabe internetnih storitev in e-prodaje, na digitalno dividendo, javne storitve ter na ekonomski vpliv informacijskih in komunikacijskih tehnologij ter ITK sektorja. Poročilo vsebuje primerjave med državami članicami EU, na nekaterih področjih pa tudi z drugimi državami, denimo z ZDA, Japonsko in Južno Korejo.

 

Evropska komisija je v poročilu med drugim izpostavila občuten napredek informacijske družbe v Sloveniji. Ključni pokazatelj razvitosti trga - penetracija širokopasovnih priključkov na prebivalca - je ugoden, saj se Slovenija z 22,9% penetracijo fiksnega širokopasovnega dostopa uvršča tik pod  evropsko povprečje, medtem ko je odstotek gospodinjstev, ki uporabljajo širokopasovne priključke v Sloveniji izenačen z evropskim povprečjem. Razvidna je tudi rast širokopasovnih priključkov z višjimi prenosnimi hitrostmi. Prav tako večina pokazateljev rasti internetnih storitev kaže, da se Slovenija uvrša blizu evropskega povprečja.

 

Povezava do spletne strani Digitalne agende

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.