Ste na arhivski spletni strani, ki se od 10. 1. 2020 ne osvežuje oziroma ne dopolnjuje več. Za veljavno vsebino obiščite www.akos-rs.si.

AKOS predstavil strokovne podlage za učinkovito vlaganje v NGA omrežja v Republiki Sloveniji

AKOS predstavil strokovne podlage za učinkovito vlaganje v NGA omrežja v Republiki Sloveniji

Sreda, 09.12.2015

Agencija je 24. 11. 2015 operaterjem omrežij in inštitucijam, soudeleženim v procesu pridobivanja javnih sredstev v fazi priprave strateških elementov (SOEK, DID, SVRK), predstavila strokovne podlage za učinkovito vlaganje v NGA omrežja v Republiki Sloveniji.


Predstavitev je bila razdeljena v tri dele, kjer se je prvi nanašal na predstavitev izdelave prostorskih baz ter posledično rezultate mapiranja, ki jih je agencija uporabila kot vhodne podatke za investicijski model. Nato je bila predstavljena metodologija določanja koncentracijskih točk in točk priklopa na hrbtenično omrežje ter metodologija izračuna razdalje, potrebne za povezovanje koncentracijskih točk s hrbteničnim omrežjem. Nadalje je bil predstavljen ekonometrični model, ki je prikazal stroške izgradnje širokopasovnega omrežja v Republiki Sloveniji. Na koncu so bili predstavljeni še trije relevantni dokumenti: Načrt razvoja širokopasovnih omrežij naslednje generacije do leta 2020, Smernice Evropske unije za uporabo pravil o državni pomoči v zvezi s hitro postavitvijo širokopasovnih omrežij in nemška notifikacija državne pomoči SA.38348.


Kljub temu, da je agencija že med samo predstavitvijo prejela vprašanja in komentarje, pa vabi zainteresirano javnost, da svoje komentarje, vprašanja in stališča posreduje na naslov agencije: info.box@akos-rs.si na opravilno številko 3824-26/2014, najkasneje do 4. 1. 2016.


V namen lažjega upoštevanja stališč in konstruktivne debate, agencija vabi, da se zainteresirana javnost pri vsaki pripombi opredeli, na kateri del se nanaša:

 

1.) Vzpostavitev interne baze prostorskih podatkov

2.) Definicija koncentracijske točke

3.) Definicija točke priklopa na hrbtenično omrežje

4.) Investicijski model

 

  • Dolžina vodov lokalne hrbtenice
  • Dolžina vodov dostopovnega omrežj
  • Stroški lokalne hrbtenice
  • Stroški dostopovnega omrežja

 

5.) Dokumentacija*

 

  • Načrt razvoja širokopasovnih omrežij naslednje generacije do leta 2020,
  • Smernice Evropske unije za uporabo pravil o državni pomoči v zvezi s hitro postavitvijo širokopasovnih omrežij,
  • Nemška notifikacija državne pomoči SA.38348.


*V primeru vaših predlogov za dodajanja drugih dokumentov, vas zaradi učinkovitosti dela prosimo za kratek povzetek predlaganega dokumenta ter elektronsko povezavo na izvirni dokument.


 

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.