15. implementacijsko poročilo EK

Sreda, 25.08.2010

Evropska komisija je na svojih spletnih straneh objavila 15. implementacijsko poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij v letu 2009, v katerem je med drugim izpostavila pozitivne trende na trgu elektronskih komunikacij in aktivnosti agencije kot regulatorja v Sloveniji.

Ključni pokazatelj razvitosti trga, penetracija širokopasovnih priključkov na prebivalca, je prav tako ugoden, saj je Slovenija z 22,9% prehitela Avstrijo in se po penetraciji fiksnega širokopasovnega dostopa uvršča tik pod  evropsko povprečje. Iz poročila je razvidno tudi, da se Slovenija po penetraciji IPTV priključkov uvršča v sam vrh med državami članicami EU, in sicer na drugo mesto.

Komisija v poročilu ugotavlja, da čeprav je veljavni regulativni okvir EU evropskim državljanom z inovativnimi in vedno ugodnejšimi elektronskimi komunikacijskimi storitvami prinesel prednosti, so še vedno prisotne velike ovire, ki jih je potrebno odpraviti (kot npr. neodvisnost in učinkovitost nacionalnih regulativnih organov, velike razlike v grosističnih in maloprodajnih cenah). Do še večjih razlik prihaja, če se regulativni ukrepi ne izvajajo enotno, pravočasno, transparentno in predvidljivo ter če se regulatorji ne odzovejo ustrezno na tehnološki razvoj in razvoj trga.

Trg govorne telefonije je že dobro razvit, zato sektor raste počasi. Trajno rast bo v prihodnje mogoče zagotoviti le z novimi inovativnimi storitvami in poslovnimi modeli. Zato je izredno pomemben takojšen prehod na okolje naslednje generacije, saj prinaša nove priložnosti in izzive. Ta prehod je pogojen z velikimi naložbami, ki naj bi povečale zmogljivost fiksnih in mobilnih omrežij.

 

Povezava do spletne strani poročila

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.