13. implementacijsko poročilo EK

Sreda, 19.03.2008

Evropska komisija je objavila 13. implementacijsko poročilo o razvoju trga in regulacije elektronskih komunikacij, v katerem ugotavlja, da so se v Sloveniji pozitivni trendi iz leta 2006 nadaljevali. Poročilo za agencijo kot slovenskega regulatorja pomeni pomembno priznanje za kakovostno delo ter kaže na pravilno izbiro instrumentov regulacije trga. Komisija v poročilu poudarja, da je učinkovita cenovna regulacija s strani agencije privedla do velikega porasta razvezanih krajevnih zank, ki jih alternativni operaterji uporabljajo za zagotavljanje širokopasovnih in govornih storitev; po številu razvezanih krajevnih zank na prebivalca je tako Slovenija med najbolj uspešnimi državami v EU. Komisija je posebej poudarila pomen vstopa tretjega operaterja mobilnega omrežja, ki predstavlja potencial za konkurenco na področju fiksno-mobilnih konvergenčnih storitev.

 

Ključni pokazatelj razvitosti trga, penetracija širokopasovnih priključkov na prebivalca, je prav tako ugoden, saj se Slovenija s 17,3% penetracijo prehitela Italijo in se uvršča tik za Irsko. Pomembno v zvezi s tem je tudi, da se širokopasovne storitve v Sloveniji zagotavljajo na močno konkurenčnem trgu, saj alternativni operaterji predstavljajo približno 50% tržni delež; v tem pogledu je Slovenija primerljiva z Nizozemsko in Irsko.

 

Komisija je v poročilu opozorila, da je konkurenca na segmentu fiksne telefonije tako v evropskem merilu kot tudi v Sloveniji še vedno nezadostna, kar za Agencijo ostaja eden ključnih izzivov regulacije v letu 2008. Pri tem pa je treba dodati, da so trendi povečevanja konkurence IP telefonije prek širokopasovnih priključkov po najnovejših podatkih Agencije ugodni, saj predstavljajo IP telefonski priključki alternativnih operaterjev vse večji delež in so že presegli 50% vseh IP telefonskih priključkov. Agencija pa upa tudi na nadaljnji uspeh ukrepa medoperaterskega zakupa naročniških priključkov, ki daje potencial za povečanje konkurence tudi na segmentu klasične telefonije.

 

Povezava do spletne strani Digitalne agende

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.