Ste na arhivski spletni strani, ki se od 10. 1. 2020 ne osvežuje oziroma ne dopolnjuje več. Za veljavno vsebino obiščite www.akos-rs.si.

Zaključilo se je četrto srečanje partnerjev projekta MoQoS

Zaključilo se je četrto srečanje partnerjev projekta MoQoS

Sreda, 27.06.2018

Predstavniki agencije so se udeležili 4. srečanja sodelujočih partnerjev v evropskem projektu MoQoS, ki je potekalo v Štrbském Plesu na Slovaškem. Gre za dveletni projekt, v okviru katerega bo vzpostavljena čezmejna platforma za množično posredovanje podatkov, povezanih s kakovostjo storitev hitrega interneta.

Namen MoQoS projekta je olajšati sodelovanje med nacionalnimi regulatorji elektronskih komunikacij po Evropi z ustvarjanjem, objavo in ponovno uporabo odprtih podatkov v zvezi s širokopasovnim dostopom do interneta na novo ustvarjeni platformi.

Del platforme bo razširitev in izboljšava aplikacij za zbiranje podatkov na mobilnih širokopasovnih in fiksnih priključkih. Te aplikacije bodo neposredno upravljali nacionalni regulatorji elektronskih komunikacij iz Češke, Slovaške in Slovenije, ki bodo zagotovili točnost podatkov in jih hkrati uporabili za primerjavo s podatki, ki jih zagotavljajo operaterji in ponudniki internetnih storitev in pa tudi za druge analize. Skupaj bo med projektom izvedenih vsaj 300.000 meritev v treh sodelujočih državah.

Vse razvite aplikacije znotraj MoQoS projekta so na voljo kot odprtokodna programska oprema, kar pomeni, da je izvorna programska koda javno dostopna. S tem sta zagotovljena  preglednost in razumevanje preskusne metodologije.

Vsi merilni rezultati so na voljo kot odprti podatki preko JSON vmesnika. Tako lahko zainteresirana javnost dostopa do teh podatkov in jih uporablja po lastnih potrebah. Vsi merilni rezultati so anonimizirani  pred javno objavo.

Od začetka projekta je bilo skupno izvedeno več ko 1.200.000 meritev (na fiksnih in mobilnih priključkih), od tega več kot 600.000 v Sloveniji.
 

 

 

 

 

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.