Ste na arhivski spletni strani, ki se od 10. 1. 2020 ne osvežuje oziroma ne dopolnjuje več. Za veljavno vsebino obiščite www.akos-rs.si.

Multipleks C - izpolnitev obveznosti z javnega razpisa

Multipleks C - izpolnitev obveznosti z javnega razpisa

Četrtek, 13.02.2014

S spremembo Zakona o digitalni radiodifuziji, ki je prvo digitalno TV omrežje s pokrivanjem celotnega območja Republike Slovenije Multipleks A namenil le za javne programe in programe posebnega pomena, so komercialni programi lahko gostovali na tem omrežju le do vzpostavitve drugega omrežja s pokritostjo celotnega območja Slovenije.

 

Takoj ko so bili izpolnjeni tehnični pogoji, je agencija pripravila javni razpis za drugi multipleks (t.i. multipleks C) s pokrivanjem celotnega območja Republike Slovenije. Na javni razpis, ki je bil objavljen sredi oktobra 2012, se je odzvala RTV Slovenija.

 

Agencija je RTV Sloveniji izdala Odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc za multipleks C. RTV Slovenija oziroma njena enota Oddajniki in zveze tako upravlja tudi drugo omrežje digitalne prizemne televizije z nacionalnim pokrivanjem.

 

V skladu z izdano odločbo za multipleks C je morala RTV Slovenija najkasneje v roku 299 dni od vročitve odločbe zagotoviti 96 odstotno pokritost prebivalstva Slovenije. Dostop do multipleksa pa mora pod enakimi pogoji zagotavljati vsem izdajateljem, ki imajo pravico razširjanja televizijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki.

 

Operater omrežja RTV Slovenija je z dnem, 14. 10. 2013, začel z rednim obratovanjem omrežja multipleks C in s tem dnem so tudi vsi komercialni programi prešli na to omrežje. Agencija je na podlagi dejanskih parametrov obratovanja oddajnikov, ki sestavljajo omrežje multipleks C, opravila izračun pokritosti in ugotovila, da je operater omrežja dne, 14. 10. 2013, izpolnil zahtevo iz javnega razpisa in odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc ter zagotovil pokritost 96% prebivalstva RS. S tem je zaključena izgradnja omrežja multipleks C skladno z zahtevami iz javnega razpisa.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.