Kažipot > AKOS > Radijski spekter > 4G > 800 MHz+ > FWBA

FWBA

Da bi čim večjemu številu prebivalcev Slovenije omogočili dostop do širokopasovnih storitev, vključno prebivalcem oddaljenih ruralnih predelov, ki nimajo možnosti fiksnega širokopasovnega dostopa, je agencija v okviru dražbe mobilnih frekvenc, ki je potekala v letu 2014, za del frekvenčnega spektra na 800 MHz določila posebne obveznosti pokrivanja. Operater, ki je pridobil spekter s posebnimi obveznostmi pokrivanja, mora uporabnikom omogočiti dostop do nadomestka fiksnega širokopasovnega dostopa (Fixed Wireless Broadband Access - FWBA).  To obveznost je agencija zahtevala za najmanj 225 naselij ali povezanih skupin naselij, ki jih lahko operater po lastni presoji izbere s seznama 300 naselji, ki so slabo pokrita s komunikacijsko infrastrukturo. Frekvence s posebnimi obveznostmi pokrivanja je pridobil operater Simobil.

 

Pri FWBA gre za dostop do širokopasovnih storitve (interneta, IPTV in IP telefonije) preko mobilnega omrežja LTE z montažo notranje ali zunanje antene na lokaciji uporabnika. Storitev je pomembna zlasti za prebivalce oddaljenih ruralnih predelov, ki nimajo možnosti fiksnega širokopasovnega dostopa.

 

Simobil mora uporabnikom zagotavljati bitno hitrost prenosa proti uporabniškemu priključku (download) v povprečju najmanj 10 Mb/s (minimalna zagotovljena hitrost prenosa mora biti vsaj 2 Mb/s) in vsaj 1 Mb/s proti bazni postaji (upload). Omenjene vrednosti veljajo na robu pokrivanja, tako da bo večina uporabnikov veliko bližje lokaciji bazne postaje in jim bodo zagotovljene večje hitrosti. V primeru sprejema z zunanjo anteno (npr. na strehi) se bo na ta način lahko zagotavljajo hitrosti tudi do 30 Mb/s proti uporabniškemu priključku (download).

 

Agencija bo predvidoma konec julija 2015 na svoji spletni strani začela objavljati naselja oziroma skupine naselij, kjer bo omogočena storitev FWBA.

 

Trenutna pokritost s širokopasovnim omrežjem (4G) ter ustrezen paket, ki ju zagotavlja Simobil, sta dostopna na povezavah (zemljevid pokritosti, Domači internet)

 

Trenutna pokritost s širokopasovnim omrežjem (4G) ter ustrezen paket, ki ju zagotavlja Telekom Slovenije, sta dostopna na povezavah (zemljevid pokritosti, Brezžični internet)

 

 

 

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.