Ste na arhivski spletni strani, ki se od 10. 1. 2020 ne osvežuje oziroma ne dopolnjuje več. Za veljavno vsebino obiščite www.akos-rs.si.

Regulacija digitalnih medijev

Regulacija digitalnih medijev

Torek, 03.12.2013

Za zasnovo in izvedbo delavnice o regulaciji digitalnih medijev, ki je potekala 3. decembra 2013, je agencija je k sodelovanju povabila mednarodno priznane strokovnjake: dr. Katrin Nyman-Metcalf z univerze v Tallinu, specialistko za mednarodno pravo na področju komunikacij, Dietra Lorainea, nekdanjega svetovalca britanskega tiskovnega sveta in enega od snovalcev ureditve področja medijev v Bosni in Hercegovini, ter Douglasa Griffina, eksperta za pravo, strategije in politike na področju medijev in komunikacij. Z navedenimi strokovnjaki z izkušnjami v mednarodnih projektih pod okriljem Evropske unije in Organizacije združenih narodov je agencija pripravila program o evropskih medijskih politikah, zakonskem urejanju in regulaciji medijev ter aktualnih politikah in dogajanju v elektronskih komunikacijah. Posebna pozornost je bila namenjena položaju regulatorjev ter zakonskim in praktičnim izzivom v okolju konvergentnih storitev in novih medijev.

 

Dogodka se je udeležilo 30 udeležencev, poleg delavcev agencije še predstavniki izdajateljev televizijskih programov, telekomunikacijskih družb, Sveta za radiodifuzijo in Direktorata za medije pri Ministrstvu za kulturo, ki so prispevali k razpravi s svojimi pogledi in izkušnjami. Izdajatelji so med drugim opozorili na težave, ki jih povzročajo zastarela zakonska določila, in na neenake pogoje za delovanje na trgu v primerjavi s televizijskimi programi tujih korporacij, ki so registrirani v drugih državah Evropske unije, a naslavljajo slovensko občinstvo s podnaslovljenimi vsebinami in domačimi oglasi. Ker so ti zavezani samo k spoštovanju evropskih zahtev, jim ni treba zagotavljati dnevnih in letnih kvot lastne oziroma slovenske produkcije. Razpravljavci so menili, da bi bilo treba pogoje za delovanje na slovenskem trgu izenačiti. Kot ena od možnih, čeprav le delnih rešitev je bilo predlagano odpravljanje zakonskih zahtev do slovenskih izdajateljev, ki v praksi ne dosegajo ustreznih rezultatov.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.