Ste na arhivski spletni strani, ki se od 10. 1. 2020 ne osvežuje oziroma ne dopolnjuje več. Za veljavno vsebino obiščite www.akos-rs.si.

Zagon sistema za merjenje hitrosti in kakovosti širokopasovnih povezav - AKOS Test Net

Zagon sistema za merjenje hitrosti in kakovosti širokopasovnih povezav - AKOS Test Net

Četrtek, 17.09.2015

Agencija je javno objavila sistem AKOS Test Net, ki omogoča merjenje hitrosti in kakovosti širokopasovnih povezav na fiksnih in brezžičnih omrežjih. Sistem je namenjen uporabnikom širokopasovnih storitev, agenciji in ostali zainteresirani javnosti. Omogoča meritve različnih parametrov, denimo hitrost prenosa podatkov, zakasnitve pri prenosu in razpoložljivost omrežnih storitev. Vsi podatki, pridobljeni s pomočjo sistema AKOS Test Net, so izključno informativne narave.

 

Meritve s sistemom AKOS Test Net se lahko izvajajo prek spletnih brskalnikov in namenskih mobilnih aplikacij, ki tečejo v okoljih Android in iOS. Rezultati meritev so prikazani v numerični in grafični obliki na naprednem zemljevidu, ki uporabniku omogoča prijazen in nazoren prikaz rezultatov z dodatno opcijo filtriranja in razvrščanja rezultatov. Uporabnikom sistema je zagotovljena zasebnost, zato se osebni podatki zbirajo in obdelujejo le ob izrecni privolitvi uporabnika in ob upoštevanju najvišjih standardov varnosti in zaupnosti.

 

AKOS Test Net javnosti omogoča transparenten vpogled v stanje mobilnega in fiksnega širokopasovnega dostopa v Sloveniji, saj se s povečanjem števila njegovih uporabnikov in izvedenih meritev še dodatno povečuje verodostojnost rezultatov. Zasnovana rešitev sistema je odprtokodna ter sledi smernicam »Open data« in modernim pristopom »E-government 2.0«, tako da so anonimizirani podatki opravljenih meritev v obliki odprtih podatkov na voljo tudi širši javnosti.

 

Spletna različica merilnika je dosegljiva na spletni strani http://www.akostest.net. Mobilni aplikaciji za terminale z operacijskima sistemoma Android in iOS sta dostopni preko trgovine Google Play oziroma Apple Store. Stroški celotnega projekta (brez DDV), ki predstavljajo vse stroške razen stroškov dela redno zaposlenih na agenciji, znašajo 69.886 evrov.

 

Agencija je na spletni strani objavila tudi forum, ki je namenjen izmenjavi mnenj splošne in strokovne javnosti glede sistema AKOS Test Net.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.