Večer: zapiranje poslovalnic Pošte Slovenije

Četrtek, 03.10.2019

Agencija odgovarja novinarju Večera Gregorju Grosmanu.

 

Sodelavec mi je pred nekaj dnevi omenil, da je zasledil, da je AKOS nedavno Pošti Slovenije prepovedal zapiranje poslovalnic. Pošta namerava čez nekaj dni v Mariboru zapreti vsaj dve poslovalnici, (na Tržaški cesti in v Brezju - Na trati) za še dve lokaciji išče pogodbenike (Malečnik in Trg Revolucije). Iskal sem po spletnih straneh pa nisem našel nobenega zapisa oziroma obvestila na to temo.

Zanima me, mi lahko pomagate poiskati ustrezen dokument, odločbo, ...

Na podlagi česa lahko AKOS Pošti Slovenije prepove takšne poslovne odločitve, če sploh?


Trditev, da je agencija Pošti Slovenije prepovedala zapiranje poslovalnic, ne drži. Agencija poda soglasje Pošti Slovenije za preoblikovanja in/ali zaprtje kontaktnih točk po preučitvi popolne vloge ter v skladu z Zakonom o poštnih storitvah (ZPSto-2) in na njegovi podlagi izdanim Splošnim aktom o kakovosti izvajanja univerzalne poštne storitve, ki med drugim navaja, da je izvajalec univerzalne poštne storitve izpolnil zahtevo glede gostote omrežja, če sta izpolnjena dva pogoja:

- v vsaki občini na ozemlju Republike Slovenije mora biti najmanj ena kontaktna točka, ki je organizirana kot pošta ali pogodbena pošta,
- za 95 % prebivalcev Republike Slovenije zračna razdalja do najbližje pošte ali pogodbene pošte ne sme presegati 4,5 kilometra.

Če sta oba pogoja izpolnjena in je vloga popolna, agencija izda soglasje za predlagano preoblikovanje oziroma zaprtje kontaktne točke.

Bolj podrobna pojasnila o preoblikovanju poštnega omrežja in pristojnostih agencije na tem področju so dostopna na povezavi.
 

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.