Ste na arhivski spletni strani, ki se od 10. 1. 2020 ne osvežuje oziroma ne dopolnjuje več. Za veljavno vsebino obiščite www.akos-rs.si.

Svetovni dan zagona novega internetnega protokola

Svetovni dan zagona novega internetnega protokola

Torek, 05.06.2012

6. junija 2012 obeležujemo svetovni dan zagona internetnega protokola verzije 6 (IPv6). Večina vodilnih svetovnih ponudnikov internetnih storitev in proizvajalcev mrežne opreme bo tega dne omogočila dostop do obeh protokolov, tako starega IPv4 kot tudi novega IPv6. Prehod na nov protokol je pomemben predvsem zaradi vse bolj razširjene uporabe interneta in naprav, ki se povezujejo na svetovni spet.

Vsaka naprava, ki se poveže na internet, potrebuje naslov. Že vrsto let uporabljamo sistem določevanja naslovov IPv4, ki pa omogoča zgolj 4,3 milijarde različnih kombinacij. Čeprav se številka na prvi pogled zdi ogromna, je v nekaterih delih sveta že v letu 2011 zmanjkalo IPv4 naslovov. Prav zato je za razvoj svetovnega spleta pomemben zagon novega sistema IPv6, ki bo omogočal neprimerno več različnih naslovov.

Svetovni dan zagona internetnega protokola IPv6 predstavlja simboličen prehod na nov protokol, ki je namenjen predvsem popularizaciji te novosti in ozaveščanju javnosti. Veliko internetnih ponudnikov, spletnih podjetij in proizvajalcev omrežne opreme se je namreč na prehod pripravilo že prej. Slovenija sodi pri vpeljavi novega protokola med vodilne države v svetu, saj je seznam slovenskih strani, ki omogočajo dostop prek IPv6, že zelo dolg.

Prehod na novi protokol pri nas vodi Zavod go6, s katerim sodeluje tudi APEK. Njihova naloga je predvsem ozaveščanje podjetij in organizacij pri nabavah informacijske in komunikacijske tehnologije, ki mora ustrezati zahtevam za podporo protokolu IPv6
Omeniti še velja, da bodo splošni uporabniki interneta po 6. juniju (in tudi kasneje) normalno brskali po spletu, saj večina programske in mrežne opreme podpira tako star kot nov protokol.
 

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.