Ste na arhivski spletni strani, ki se od 10. 1. 2020 ne osvežuje oziroma ne dopolnjuje več. Za veljavno vsebino obiščite www.akos-rs.si.

Svet Evropske unije o pomenu in varnostnih tveganjih tehnologije 5G

Svet Evropske unije o pomenu in varnostnih tveganjih tehnologije 5G

Četrtek, 05.12.2019

Svet Evropske unije je 3. decembra 2019 je sprejel sklepe o pomenu 5G za evropsko gospodarstvo ter potrebi po zmanjšanju varnostnih tveganj, povezanih s 5G. V sklepih med drugim poudarja, da bodo omrežja 5G del kritične infrastrukture in tako ključnega pomena za delovanje vitalnih družbenih in gospodarskih funkcij ter pomembnost hitrega uvajanja omrežij 5G za ohranjanje konkurenčnosti, razvoj in uvajanje prihodnjih digitalnih storitev na evropskem trgu.

Nadalje poudarja dejstvo, da je treba zmanjšati varnostna tveganja povezana s 5G, potrebo po sodelovanju držav članic pri vzpostavitvi omrežij tudi zaradi njihovega čezmejnega delovanja, omenja pa tudi potrebo po preučitvi diverzifikacije dobaviteljev, da bi se vsaj omejilo ustvarjanje večje odvisnosti od enega samega dobavitelja (varnostno tveganje). Svet poziva države članice in Evrospko komisijo, da s podporo Agencije Evropske unije za kibernetsko varnost (ENISA) sprejmejo vse potrebne ukrepe v okviru svojih pristojnosti za zagotovitev varnosti in celovitosti elektronskih komunikacijskih omrežij. Priznava pa tudi potrebo po ozaveščanju javnosti o možnostih 5G in spodbuja vse pristonje zainteresirane strani k sodelovanju pri izmenjavi informacij in izkušenj v podporo uspešni uvedbi 5G, vključno z vprašanji, povezanimi z meritvami omejitev elektromagnetnih polj.

Celotna vsebina je dostopna na povezavi.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.