Ste na arhivski spletni strani, ki se od 10. 1. 2020 ne osvežuje oziroma ne dopolnjuje več. Za veljavno vsebino obiščite www.akos-rs.si.

Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe

Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe

Petek, 17.05.2019

Letošnja tema svetovnega dneva telekomunikacij in informacijske družbe je premostitev standardizacijske vrzeli (Bridging the standardization gap). Razvoj standardov je glavna misija Mednarodne telekomunikacijske unije (ITU), kot tudi specializirane Agencije Združenih narodov za informacijske in komunikacijske tehnologije (ICTs) Standardi, ki jih razvija in sprejema ITU, pomagajo ICTs pri čimprejšnjem doseganja vseh 17 ciljev trajnostnega razvoja. Letošnja tema poudarja priložnosti zlasti pri participaciji držav v razvoju v procesu standardizacije, pri dvigu pristojnosti lokalnih strokovnjakov v procesu standardizacije na državnem, regionalnem in mednarodnem nivoju ter pri promociji uvedbe in uporabe mednarodnih standardov v državah v razvoju.


Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe, ki ga obeležujemo 17. maja, označuje obletnico podpisa prve mednarodne Telegrafske Konvencije leta 1865 in ustanovitev Mednarodne zveze za telekomunikacije (ITU), ki ima danes sedež v Ženevi in sodi pod okrilje Združenih narodov (ZN). V letošnjem letu praznujemo 50 obletnico prvega svetovnega dneva telekomunikacij in informacijske družbe, saj se je prvič obeležil leta 1969, tedaj še kot svetovni dan telekomunikacij. Generalna skupščina ZN pa je leta 2006 na pobudo svetovnega vrha o informacijski družbi, 17. maj razglasila tudi za svetovni dan informacijske družbe.


Namen svetovnega dneva telekomunikacij in informacijske družbe (WTISD) je sicer pomagati k dvigu zavesti o možnostih informacijske družbe, predvsem da lahko uporaba interneta in ostalih informacijsko komunikacijskih tehnologij ponudi svoj doprinos k družbi in gospodarstvu.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.