Ste na arhivski spletni strani, ki se od 10. 1. 2020 ne osvežuje oziroma ne dopolnjuje več. Za veljavno vsebino obiščite www.akos-rs.si.

Regulatorja Slovenije in Hrvaške skupaj v boj za frekvence

Regulatorja Slovenije in Hrvaške skupaj v boj za frekvence

Četrtek, 21.04.2011

Regulatorja Slovenije (Apek) in Hrvaške (Hakom) sta se dogovorila, da bosta okrepila  sodelovanje pri reševanju težav, ki jih z zasedbo njunega frekvenčnega spektra povzroča Italija. Po novem se bosta redno obveščala o razmerah na prizadetih območjih ob meji z Italijo ter koordinirala komunikacijo z italijansko stranjo.
 
Prva priložnost za skupen nastop bo že naslednji mesec, ko bo na sedežu Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) v Ženevi potekalo srečanje na temo italijanskega prisvajanja frekvenc. ITU je namreč pozval Italijo in Slovenijo ter vse ostale prizadete države (Hrvaška, BiH, Črna gora, Albanija, Avstrija, Grčija, Libija, Malta, San Marino), da se udeležijo prvega multilateralnega sestanka.

Poleg tega bosta regulatorja odprla vprašanje italijanske zasedbe njunih  frekvenc tudi pri drugih mednarodnih institucijah. Zasedba frekvenčnega spektra namreč onemogoča tako tehnološki razvoj kot tudi nadaljnji razvoj avdio-vizualnih vsebin v prizadetih državah.

Slovenija je izvedla digitalni prehod, a kljub temu ne more izkoristiti možnosti, ki jih prinaša nova (digitalna) tehnologija (večje število TV programov, bolj kvalitetna slika ter razvoj novih vsebin in storitev). Posledica tega je precejšnja gospodarska škoda za slovenske izdajatelje avdio-vizualnih vsebin. In nenazadnje, italijanska zasedba frekvenčnega spektra Slovenije pomeni tudi onemogočanje ohranjanja in nadaljnjega razvoja nacionalne kulture.

Ob tem velja omeniti, da je večletno dobro sodelovanje med regulatorjema Slovenije in Hrvaške v preteklosti že prineslo vidne rezultate. Leta 2006 so si Slovenija in Hrvaška ter druge jadranske države (Bih, Črna gora in Albanija) uspele zagotoviti v primerjavi z Italijo enakovreden dostop do frekvenčnega spektra.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.