Ste na arhivski spletni strani, ki se od 10. 1. 2020 ne osvežuje oziroma ne dopolnjuje več. Za veljavno vsebino obiščite www.akos-rs.si.

Poučna in obiskana delavnica o zaščiti otrok pred potencialno škodljivimi vsebinami

Poučna in obiskana delavnica o zaščiti otrok pred potencialno škodljivimi vsebinami

Petek, 03.10.2014

Na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve je 30. 9. in 1. 10. 2014 potekala delavnica »Zaščita otrok in mladoletnikov na TV in VOD«, na kateri sta strokovnjaka nizozemskega inštituta za klasifikacijo avdiovizualnih medijev NICAM sodelujočim ponudnikom avdiovizualnih medijskih storitev in strokovnjakom AKOS na praktičnih primerih predstavila delovanje nizozemskega sistema razvrščanja in označevanja avdiovizualnih programskih vsebin Kijkwijzer. Povabilu AKOS so se odzvali predstavniki javne in največjih komercialnih televizij, operaterji telekomunikacij, ki so hkrati tudi ponudniki vsebin na zahtevo, ter predstavniki Ministrstva za kulturo.

 

Vsi udeleženci delavnice so na praktično naravnani delavnici tudi aktivno sodelovali. Po predstavitvi teoretičnih izhodišč so prek spletnega vprašalnika reševali konkretne primere, ki sta jih pripravila predavatelja, ali pa so jih kot težavne izpostavili sami. Odziv udeležencev je bil zelo pozitiven, saj se je o rešitvah in odstopanjih med njimi razvila živahna, predvsem pa poučna razprava.

 

Sistem Kijkwijzer v Evropi predstavlja primer dobre prakse in zgled uspešnega sodelovanja ponudnikov vsebin, regulatorjev in javnosti pri zaščiti otrok in mladoletnikov pred škodljivimi avdiovizualnimi vsebinami. Na Nizozemskem ga uporabljajo za označevanje otrokom škodljivih vsebin za vse avdiovizualne vsebine, torej televizijo, video na zahtevo, filme, predvajane v kinematografih, in DVD-je. Namenjen je opozarjanju staršev, otrok in druge javnosti, da vsebina vsebuje prizore, ki bi bili določeni starostni skupini otrok in mladostnikov lahko škodljivi. V ta namen uporabljajo znake, ki vsebujejo starostna priporočila, poleg njih pa tudi piktograme, s katerimi pojasnijo razlog za starostno priporočilo (nasilje, strah, spolnost, diskriminacija, droge in alkohol ter neprimeren jezik). Označevanje vsebin je obvezno in ga na Nizozemskem izvajajo ponudniki sami, in sicer prek spletnega vprašalnika s 60 vprašanji, v katerem natančno opredelijo, kaj posamezna vsebina vsebuje, računalniški program pa na podlagi njihovih odgovorov določi starostno priporočilo in piktograme. Vprašalnik so razvili strokovnjaki, ki se ukvarjajo z mediji in otroki, vključene pa so tudi želje staršev in ljudi, ki se ukvarjajo z vzgojo in izobraževanjem otrok. Vse vsebine in njihove klasifikacije se shranjujejo v bazo, ki je javno dostopna na spletni strani Kijkwijzer.

 

Strokovnjaka nizozemskega inštituta NICAM sta predstavila tudi delovanje sistema za označevanje uporabniških vsebin You Rate It, ki so ga razvili skupaj z britanskim inštitutom za klasifikacijo BBFC. Gledalcem in ustvarjalcem uporabniških vsebin omogoča ocenjevanje teh vsebin s šestimi enostavnimi vprašanji, njegova uporaba pa je popolnoma prilagodljiva potrebam različnih uporabnikov in platform ter nacionalnim kriterijem. Sistem trenutno vpeljujejo na italijanskem Mediasetu, k sodelovanju pa so vabljene vse zainteresirane evropske organizacije in ponudniki.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.