Ste na arhivski spletni strani, ki se od 10. 1. 2020 ne osvežuje oziroma ne dopolnjuje več. Za veljavno vsebino obiščite www.akos-rs.si.

Opozorilo uporabnikom mobilne telefonije

Opozorilo uporabnikom mobilne telefonije

Sreda, 07.12.2011

Na Agenciji za pošto in elektronske komunikacije opažamo veliko povečanje števila pritožb in uporabniških sporov, povezanih z izjemno visokimi računi zaradi uporabe prenosa podatkov preko pametnih telefonov. Uporabnike zato opozarjamo, da naj bodo posebej pozorni na prenos podatkov. Priporočamo tudi sprotno spremljanje porabe.

Uporabnikom, ki so vešči rabe pametnih telefonov in redno uporabljajo podatkovne storitve (ki denimo redno brskajo po internetu in uporabljajo aplikacije), svetujemo, da preverijo, koliko podatkovnega prometa zahteva uporaba različnih aplikacij. Nato pa naj se na podlagi dejanskih potreb odločijo za ustrezen podatkovni paket.

Vsem lastnikom pametnih telefonov, ki niso vešči njihove uporabe ali pa jih morda uporabljajo le za telefoniranje in prenos kratkih sporočil (sms), svetujemo, naj razmislijo, ali pameten telefon sploh potrebujejo. Če takšen telefon vseeno želijo imeti, pa si lahko onemogočijo uporabo podatkovnih storitev na telefonu ali pri svojem operaterju. Zaradi številnih možnosti, ki jih ponujajo pametni telefoni, se lahko zgodi, da si uporabniki nenamerno naložijo kakšno aplikacijo, ki povzroča neželen promet in posledično visoke račune.

Pomembno je tudi zavedanje, da imajo telefoni lahko določene aplikacije že prednastavljene. To pomeni, da uporabniki že kupijo telefon z aplikacijami. Poleg tega lahko aplikacije, ki jih uporabniki namerno ali nenamerno naložijo na svoj telefon, nato samostojno dostopajo do podatkovne povezave - bodisi zaradi storitev, katerim so aplikacije namenjene, bodisi zaradi posodabljanja samih aplikacij.

Pametni telefoni so vse bolj priljubljeni in tudi vse bolj uporabni. A so hkrati zelo kompleksne aparature, ki zahtevajo nujno branje navodil ter poznavanje možnosti njihove uporabe. Zato vsem uporabnikom pametnih telefonov svetujemo, da poiščejo dodatne informacije o telefonu in uporabi storitev oz. aplikacij pri svojem operaterju.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.