Ste na arhivski spletni strani, ki se od 10. 1. 2020 ne osvežuje oziroma ne dopolnjuje več. Za veljavno vsebino obiščite www.akos-rs.si.

Motenje storitev javnih mobilnih komunikacij

Motenje storitev javnih mobilnih komunikacij

Petek, 03.10.2014

Agencija opaža porast števila prijav motenj v radiofrekvenčnem spektru. Gre za motenje storitev javnih mobilnih komunikacij, ki jih zagotavljajo mobilni operaterji. Glavni razlog je nezakonita raba GSM repetitorjev in DECT 6.0 brezvrvičnih telefonov ali telefaksov. Agencija zato opozarja uporabnike, da v Sloveniji ni dovoljena uporaba GSM repetitorjev brez ustrezne odločbe. Prav tako ni dovoljena uporaba kakršnekoli radijske naprave z oznako DECT 6.0.

 

Za oddajanje v frekvenčnih pasovih, ki so namenjeni javnim mobilnim storitvam, je treba imeti odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc. Omenjene odločbe imajo mobilni operaterji in le oni lahko namestijo GSM repetitorje ter jih vključijo v svoja omrežja. Kakršnokoli drugo oddajanje v teh frekvenčnih pasovih je nezakonito.

 

Uporabniki mobilnih storitev običajno namestijo GSM repetitor na mestih, kjer so storitve slabše kvalitete (kjer imajo slabši sprejem signala). S tem si sicer izboljšajo kvaliteto storitve (sprejem signala), vendar pa ob tem pogosto povzročijo motenje celice bazne postaje, v večini primerov pa je motenih celo več celic in več baznih postaj mobilnega operaterja. Agencija zato opozarja uporabnike mobilnih storitev, da naj sami ne nameščajo GSM repetitorjev, temveč naj se obrnejo na svoje operaterje, če so nezadovoljni s kvaliteto mobilnih storitev.

 

Obenem agencija opozarja, da v Sloveniji in v drugih evropskih državah ni dovoljena uporaba radijskih naprav z oznako DECT 6.0, ker delujejo v frekvenčnem pasu, ki je v Evropi namenjen javnim mobilnim storitvam. DECT 6.0 naprave so predvsem brezvrvični telefoni ali telefaksi, ki jih niti ni na evropskem trgu, saj niso skladni z evropskimi predpisi. Motenje z DECT 6.0 napravami najpogosteje povzročajo posamezniki, ki prinesejo takšno radijsko napravo z drugega kontinenta in jo nato uporabljajo pri nas.

 

Agencija obvešča uporabnike, da se morebitnemu nakupu neustrezne naprave ter nevšečnostim zaradi njene uporabe najlažje izognejo tako, da ob nakupu preverijo, ali ima radijska naprava oznako CE.  Radijske naprave, ki oznake CE nimajo, se namreč ne smejo uporabljati na skupnem evropskem trgu.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.