Ste na arhivski spletni strani, ki se od 10. 1. 2020 ne osvežuje oziroma ne dopolnjuje več. Za veljavno vsebino obiščite www.akos-rs.si.

Agencija objavila portal za medijsko in informacijsko pismenost - MIPI

Agencija objavila portal za medijsko in informacijsko pismenost - MIPI

Petek, 28.06.2019

Danes je zaživel nov portal Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS, namenjen spodbujanju medijske in informacijske pismenosti - MIPI (https://www.mipi.si/). Agencija želi z njim v okviru svojih pristojnosti in z namenom varstva končnih uporabnikov elektronskih komunikacij kot ene njenih glavnih zakonskih nalog širšo javnost ozaveščati o pomenu kritične in premišljene uporabe medijskih vsebin in informacijskih tehnologij, vplivu medijev, razumevanju različnih medijskih sporočil in informacij, odgovornem ustvarjanju in deljenju sporočil, pa tudi o uporabi informacijskih tehnologij, njihovih prednostih in pasteh. Razumevanje medijev, njihovega delovanja ter spretno in kritično krmarjenje med vsemi informacijami, ki smo jim vsak dan izpostavljeni, so namreč ključne veščine sodobnega človeka.

 

Agencija želi prispevati k varni uporabi interneta in informacijskemu opismenjevanju uporabnikov storitev, saj se je z razvojem interneta stvari (IoT) in pojavom dinamične podatkovne ekonomije razširilo tudi tveganje kibernetske varnosti in zasebnosti. Dejstvo je, da manj vešči in neosveščeni uporabniki hitreje podležejo številnim tveganjem, ki jih prinaša uporaba digitalnih virov.

 

Da bi bil MIPI čim bolj zanimiv in uporaben, bo agencija poskušala obravnavati aktualne teme z medijskega in informacijskega področja, bralcem pa nuditi čim bolj praktične nasvete in napotke. V prihodnosti načrtuje tudi povezovanje z drugimi institucijami, ki imajo pristojnost na področju medijske in informacijsko-komunikacijske tehnologije.

 

Portal MIPI se bo postopoma razvijal in nadgrajeval, že sedaj pa je vanj vključen tudi Gledoskop, sistem za razvrščanje in označevanje programskih vsebin. Starše, otroke, vzgojitelje in druge opozarja, da določena programska vsebina vsebuje prizore, ki so lahko za določeno starostno skupino gledalcev škodljivi. V ta namen uporablja znake, ki vsebujejo starostna priporočila (vodstvo staršev, 12 let, 15 let, 18 let), poleg njih pa tudi piktograme, s katerimi pojasni razlog za starostno priporočilo (nasilje, strah, spolnost, diskriminacija, zloraba drog in/ali alkohola ter neprimeren jezik). Vse razvrščene vsebine in njihove oznake se shranjujejo v podatkovno bazo in so javno dostopne prek iskalnika na spletni strani Gledoskop (www.gledoskop.si).

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.