Ste na arhivski spletni strani, ki se od 10. 1. 2020 ne osvežuje oziroma ne dopolnjuje več. Za veljavno vsebino obiščite www.akos-rs.si.

Agencija izdala odločbo za multipleks C

Agencija izdala odločbo za multipleks C

Sreda, 19.12.2012

Agencija za pošto in elektronske komunikacije je RTV Sloveniji izdala Odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc za multipleks C. RTV Slovenija oziroma njena enota Oddajniki in zveze bo tako upravljala še eno omrežje digitalne prizemne televizije.

Takoj ko so bili izpolnjeni tehnični pogoji, je agencija pripravila javni razpis za drugi multipleks (t.i. multipleks C) s pokrivanjem celotnega območja Republike Slovenije. Na razpis, ki je bil objavljen sredi oktobra, se je v roku ter s celovito ponudbo odzvala le RTV Slovenija.

V skladu z izdano odločbo za multipleksa C mora RTV Slovenija najkasneje v roku 299 dni od vročitve te odločbe zagotoviti 96 odstotno pokritost prebivalstva Slovenije. Dostop do multipleksa mora pod enakimi pogoji zagotoviti vsem izdajateljem, ki imajo pravico razširjanja televizijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki. Odločba med drugim tudi določa, da mora biti mesečna cena za storitev oddajanja stroškovno naravnana, pri tem pa je v prvem letu obratovanja postavljena tudi najvišja dovoljena cena za mesečno oddajanje 1MBit/s, ki ne sme presegati 10. 508,29€.

Z vzpostavitvijo multipleksa C bodo na prvem multipleksu (multipleksu A) lahko gostovali samo javni programi in programi posebnega pomena. Zakonodaja namreč določa, da je multipleks A, ki ga prav tako upravlja RTV Slovenija, namenjen samo omenjenim programom, komercialne programe pa lahko gosti samo v primeru, če ni drugega delujočega multipleksa s pokritostjo celotnega območja Slovenije.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.