Dopolnitve analize upoštevnega trga 2 »Veleprodajno zaključevanje govornih klicev v posameznih mobilnih omrežjih«

Petek, 22.11.2019

Agencija na podlagi pripomb zainteresirane javnosti, ki jih je prejela v javnem posvetovanju, mobilnim operaterjem obveznosti IP medomrežnega povezovanja ne bo naložila, bo pa na predmetnem trgu omogočila zaključevanje v mobilnih omrežjih preko fiksnega omrežja posameznega operaterja, brez dodatnih stroškov za interni tranzit. Agencija je namreč na podlagi javnega posveta ugotovila, da bi lahko predčasna naložitev ukrepa IP medomrežnega povezovanja za mobilne operaterje predstavljala nesorazmerno breme. Ker vsi mobilni operaterji na trgu obvladujejo tudi fiksna omrežja, pa bo tako z milejšim ukrepom dosežen namen agencije.


Ker je agencija po javni obravnavi poleg dopolnitev analize zaradi umika obveznosti IP medomrežnega povezovanja opravila tudi določene dopolnitve analize, ki spreminjajo podatek o vrednosti stroškov kapitala (v nadaljevanju WACC), kar posledično vpliva na spremembo cene veleprodajnega zaključevanja klicev v mobilnem omrežju (v nadaljevanju: MTR), daje slednje pred sprejetjem ukrepov na tem upoštevnem trgu v ponovno javno posvetovanje zainteresirani javnosti. Agencija je v modelu za izračun cene za zaključevanje klicev v mobilnem omrežju posodobila podatek o vrednosti stroškov kapitala (WACC), ki znaša za infrastrukturo bakrenih omrežij 7,16%.


Ponovno javno posvetovanje predmetnega upoštevnega trga se tako nanaša samo na uporabo WACC-a in posledično nižji MTR, saj je agencija postopek v zvezi s prvotno vsebino javno objavljene analize že zaključila ter se tako tudi že opredelila do pripomb zainteresirane javnosti in pojasnila kako jih bo upoštevala pri sprejemu ukrepov.


Agencija poziva zainteresirano javnost, da posreduje svoje pripombe najkasneje do ponedeljka, 23. 12. 2019, na elektronski naslov: info.box@akos-rs.si. Pri posredovanju pripomb se obvezno sklicujte na opravilno številko 38241-4/2018. Agencija bo pridobljena mnenja in pripombe skupaj z odgovori objavila in ustrezno upoštevala pri sprejetju ukrepov na tem upoštevnem trgu.


Agencija zaradi večje preglednosti poleg omenjenega dela dopolnitev analize, ki je predmet tega javnega posvetovanja, objavlja tudi celotno analizo z vsemi označenimi dopolnitvami, ki pa kot celota ni predmet tega javnega posvetovanja.

 

 

 

 

 

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 583 63 00
F: 01 511 11 01
E: info.box@akos-rs.siUradne ure:
PON - PET 9:00 - 11:00
SRE - 13:00 - 14:00
Uradne ure po telefonu:
PON - PET 9:00 - 14:00

© 2014 AKOS. Vse pravice pridržane.